Welke aanvullende waarborgen en verzekeringen kan ik afsluiten?

aanvullende waarbrogen en verzekeringenAanvullende waarborgen bieden een extra dekking bovenop de wettelijk verplichte BA autoverzekering. Ze zijn veelal gericht zijn op vergoeding van schade aan u eigen auto. Een aantal hiervan worden door de verzekeraars gecategoriseerd als schade die niet door eigen toedoen veroorzaakt wordt (buiten de persoonlijke invloedssfeer). De standaard aanvullende waarborgen in deze categorie zijn voor:

  • Schade veroorzaakt door brand.
  • Schade veroorzaakt door vandalisme of (poging tot) diefstal.
  • Schade veroorzaakt door glasbreuk.
  • Schade veroorzaakt door natuurkrachten (overstroming, hagel, storm, vallende stenen).
  • Schade veroorzaakt door aanrijding met dieren.

Deze aanvullende waarborgen worden door de verzekeraars in sommige gevallen individueel aangeboden, maar zitten doorgaans in een pakket binnen een mini-omnium of full-omnium verzekering.

De eigen materiële schade aan u auto

De belangrijkste en meest aangesproken aanvullende waarborg is die tegen schade aan u auto die door eigen toedoen veroorzaakt is, de waarborg eigen materiële schade. Deze waarborg treedt in werking wanneer u de veroorzaker van een aanrijding bent of indien u met u auto tegen een stilstaand object aanbotst. De schade aan het verzekerd voertuig (u eigen auto) wordt dan door de verzekeraar vergoed. Deze aanvullende waarborg eigen materiële schade wordt bijna altijd aangeboden als onderdeel van een full-omnium verzekering.

Wat zijn de aanvullende verzekeringen die ik kan afsluiten?

Een deel van de aanvullende verzekeringen biedt extra financiële bescherming rond het verloop en de afhandeling van een ongeval. Deze kunnen individueel toegevoegd worden aan de standaard BA autoverzekering, of opgenomen worden in u omnium verzekering (mini-omnium of full-omnium). De meest relevante zijn:

  • Een bestuurdersverzekering, waarmee eventuele lichamelijke schade voor u (of een ander persoon) als bestuurder vergoedt wordt.
  • Een bijstandsverzekering, (pechverhelping), wanneer u voertuig niet kan worden verplaatst na een ongeval.
  • Een rechtsbijstandsverzekering, wanneer bijvoorbeeld een rechter de schuldige partij moet aanwijzen. De juridische kosten komen hierbij dan voor rekening van de verzekeraar.
  • Een vervangwagen, die u ter beschikking wordt gesteld in de periode dat u eigen wagen wordt hersteld.

Een ander deel van de aanvullende verzekeringen biedt extra financiële bescherming tegen schade aan u voertuig die niet met een ongeval of andere externe factor te maken heeft. Hierbij wordt gedacht aan herstelling of vervanging van mechanische, elektrische of elektronische onderdelen. De verzekeraars bieden in deze de volgende opties aan.
Verzekering garantieverlenging nieuwe auto, waarmee u de garantieperiode ‘verlengt’ welke door de constructeur (fabrikant) bij de aanschaf van u nieuwe auto was aangeboden.

Verzekering garantie tweedehands auto, waarmee u garantieverlenging of nieuwe garantie inkoopt bij de aanschaf van een tweedehands auto.