Wat is het verschil tussen winterbanden en zomerbanden?

Verschil tussen winterbanden en zomerbandenQua vorm en omvang zijn er geen direct waarneembare verschillen tussen winterbanden en zomerbanden. En toch zijn ze er. Dat moet ook wel, want de omstandigheden op het wegdek zijn aanzienlijk anders in de winter dan in de zomer. Op een koel en glad winters wegdek reageren de banden anders dan op een heet en droog zomers wegdek. In winterbanden en zomerbanden zitten daarom aanzienlijke verschillen in de opbouw van het profiel en de rubbersamenstelling van het loopvlak van de banden, om zodoende de wegligging en de remweg van de auto te optimaliseren.

Het profiel

Het profiel van de band onderhoud het contact met het wegdek. In de profielblokken zitten er inkepingen, lamellen, voor een beter beheersbaar contact. Tijdens het rijden vervormt het profiel en werken de lamellen als een soort ‘grijpers’ op het wegdek. Bij winterbanden zijn de meeste lamellen dwars op de band geplaatst om extra grip te creëren bij het accelereren en het remmen. Door de dwarse ligging van de inkepingen ontstaan al bij kleine inspanningen vier aangrijpingspunten op het wegdek. Dit komt goed van pas als het wegdek koel en glad is.

De lamellen in het profiel van een zomerband daarentegen liggen voornamelijk in de rijlijn van de band en hebben slechts één aangrijpingspunt op het wegdek. Dit vermindert de rolweerstand die de band ondervindt van het wegdek en komt goed van pas als het wegdek heet en droog is.

Zigzaglamellen zitten er altijd op zowel het profiel van winterbanden als zomerbanden voor de stabiliteit in de bochten.

De rubbersamenstelling

Het loopvlak (het gedeelte van het profiel dat daadwerkelijk met het wegdek in aanraking komt) heeft een andere rubbersamenstelling bij een winterband dan bij een zomerband. Bij een winterband is de samenstelling erop gericht om het rubber ook bij lage temperaturen flexibel te houden. Indien het rubber door de kou verhardt verliezen de profielblokken aan grip op de weg. De auto wordt moeilijker bestuurbaar, de remweg wordt aanzienlijk langer en het rolgeluid van de banden over het wegdek wordt hoorbaar luider. (zomerbanden in de winter).
Het loopvlak van de zomerband daarentegen heeft een dusdanige rubbersamenstelling dat deze bij hogere temperaturen de juiste flexibiliteit behoudt. Indien het rubber door de hitte te flexibel wordt leidt het tot onnodig en ongewenste extra grip van de profielblokken op het wegdek. Het besturen van de auto wordt zwaarder, het brandstofverbruik wordt hoger en de slijtage aan de banden wordt groter (winterbanden in de zomer).

All season banden

Voor personen die niet graag de autobanden verwisselen bij de overgangen van winter en zomer bestaat er een middenweg, all season banden. All season banden, ook wel 4-seizoenenbanden genoemd, zijn qua profiel en rubbersamenstelling een compromis tussen winterbanden en zomerbanden. De inkepingen in de profielblokken zijn minder dwars dan bij winterbanden en het rubber van het loopvlak heeft een wat zachtere samenstelling dan bij een zomerband.

  • Bij winterse weersomstandigheden presteren all season band beter dan zomerbanden (wat minder dan winterbanden).
  • Bij zomerse weersomstandigheden presteren all season banden beter dan winterbanden (wat minder dan zomerbanden).

Bij Tirendo.be kan je verschillende soorten banden online kopen tegen een heel voordelige prijs.