Wat is het bonus malus systeem en hoe wordt dit berekend?

hoe wordt bonus malus berekendHet bonus malus systeem zorgt ervoor dat u als voorzichtige bestuurder minder betaalt voor uw autoverzekering, dan wanneer u veel schade zou rijden. Tot 1 januari 2004 maakten we in België gebruik van een algemeen bonus malus systeem, op basis van 22 schalen. Schaal 14 betekende 100% van de nominale premie voor de autoverzekering. Indien u een jaar zonder schade reed zakte u een trede in het systeem, tot uiteindelijk schaal 0 waarbij u nog slechts 54% van de nominale premie betaalde. Reed u schade? Dan steeg u 5 treden en nam de premie dus toe, tot maximaal 200% in schaal 22.

Bonus malus vanaf 1 januari 2004

Sinds 1 januari 2004 maken we echter geen gebruik meer van een centraal systeem, maar zijn de verschillende verzekeraars in België vrij om hun eigen beoordeling te maken. Een aantal van de verzekeraars maakt nog altijd gebruik van de 22 schalen en bepaalt op die manier uw bonus of malus. Enkele verzekeraars hebben hier kleine aanpassingen in gedaan. Over het algemeen geldt nog altijd dat uw autoverzekering ieder jaar een stukje voordeliger wordt, indien u geen schade claimt. Rijdt u wel schade en claimt u deze bij uw verzekeraar? Dan loopt de premie (flink) op.

Schade-attest van de oude verzekeraar

Zodra u overstapt naar een nieuwe autoverzekeraar zal deze een schade-attest opvragen bij uw oude verzekeraar, om na te gaan in welke schaal u terecht dient te komen. De verzekeraar kijkt naar uw schadeverleden, maar ook naar het aantal jaren dat u uw rijbewijs heeft en bijvoorbeeld naar de wijze waarop u de auto gebruikt (privé of professioneel). Het schade-attest geeft aan hoeveel jaren u al schadevrij rijdt, waardoor u bij een voorzichtige rijstijl in een lagere en daarmee meer voordelige schaal terecht zal komen.

Joker voor de bonus malus

Wilt u gebruik maken van het bonus malus systeem, maar niet direct enorm klimmen op de ladder wanneer u een keer schade rijdt? In dat geval kunt u bij sommige verzekeraars gebruik maken van de ‘joker’. U spreekt met de verzekeraar af dat een eventuele schade eenmalig geen invloed zal hebben op de bonus-malusgraad. Een aantal van de verzekeraars kent de ‘joker’ automatisch toe op het moment dat u een groot aantal jaren zonder schade blijft en u bijvoorbeeld schaal 0 bereikt. U zorgt er daarmee voor dat u een extra kans heeft om u op de weg voorzichtig te gedragen.

Tweede voertuig verzekeren

Wilt u een tweede voertuig bij eenzelfde autoverzekeraar verzekeren? Dan kunt u in de meeste gevallen gebruik maken van de schaal die u met de eerste auto in het bonus malus systeem bereikt heeft. De verzekeraar gaat er vanuit dat u met de tweede auto net zo voorzichtig om zal gaan als met de eerste. Het is daarom de moeite waard om de beide auto’s bij dezelfde verzekeraar onder te brengen. U kunt op die manier rekenen op een voordeel op de premie voor uw autoverzekering dat op kan lopen tot wel 46%.