Wat is een full-omnium verzekering?

full omniumvezekeringMet de wettelijk verplichte burgerlijke aansprakelijkheid verzekering, BA autoverzekering, wordt slechts de schade die u veroorzaakt bij anderen vergoedt. Indien u ook schade aan u eigen auto vergoedt wenst zult u aanvullende waarborgen moeten afsluiten. De meest gekende formule is de omniumverzekering. Een volledige omnium verzekering wordt door vrijwel alle verzekeraars full-omnium genoemd. In sommige gevallen wordt het ook als ‘grote omnium’ aangeduid en in uitzonderlijke gevallen nog onder de Engelse benaming ‘allrisk’, een dekking tegen alle mogelijke risico’s.

Wat dekt een full-omnium autoverzekering?

Met een full-omnium verzekering wordt schade aan u eigen auto vergoedt door de verzekeraar. Dit kan schade zijn door eigen toedoen (persoonlijk handelen), of schade veroorzaakt ‘buiten het verkeer’. Onder schade veroorzaakt buiten het verkeer (niet door persoonlijk handelen) vallen de volgende categorieën:

  • Schade veroorzaakt door brand.
  • Schade veroorzaakt door vandalisme of (poging tot) diefstal.
  • Schade veroorzaakt door glasbreuk.
  • Schade veroorzaakt door natuurkrachten (overstroming, hagel, storm, vallende stenen).
  • Schade veroorzaakt door aanrijding met dieren.
  • Schade als gevolg van eigen toedoen ontstaat meestal in het verkeer. Bij een aanrijding bijvoorbeeld, waar u als veroorzaker wordt aangewezen. De full-omnium verzekering dekt in een dergelijk geval ook de herstelkosten voor uw eigen auto. Indien herstel niet mogelijk blijkt wordt de vervangingswaarde uitgekeerd. Ook wanneer u auto schade oploopt door een botsing met een stilstaand object (paal, mast, muur) wordt deze schade door de verzekeraar gedekt.

Noot: De full-omnium verzekering dekt ook wanneer een ander persoon, met rijbevoegdheid, uw auto bestuurd en een ongeval veroorzaakt.

Wat is ‘franchise’ of ‘vrijstelling’ bij een full-omnium verzekering?

Om de prijs van een full-omnium verzekering aanvaardbaar te houden wordt er vaak gewerkt met een bedrag dat u voor eigen rekening neemt. Dit bedrag noemt men de ‘vrijstelling’ of de ‘franchise’. U kunt bijvoorbeeld aangeven dat u alle schade aan het eigen voertuig beneden € 1000,- zelf dekt. Indien bij een door u veroorzaakte kleine aanrijding voor € 700,- schade aan u voertuig is aangericht zult u dan zelf de reparatie moeten bekostigen. Indien met deze zelfde vrijstelling u voertuig bij een wat zwaardere aanrijding voor € 3400,- aan schade heeft opgelopen, zal de verzekeraar het saldo van € 2400 uitkeren. De hoogte van de vrijstelling bepaalt u in principe zelf, waarbij geldt dat hoe hoger het bedrag van de vrijstelling, hoe voordeliger de prijs van de full-omnium verzekering voor u zult uitvallen.

Is de full-omnium verzekering uniform bij de verschillende verzekeraars?

De full-omnium verzekering is geen verplichte verzekering. De inhoud ervan is dus niet gestandaardiseerd. Elke verzekeraar hanteert zijn eigen specifieke garanties. Het komt er op aan om bij een full-omnium verzekering duidelijk aan te geven tegen welke risico’s u wenst te verzekeren en tot welke hoogte. Deze worden dan contractueel vastgelegd en als bijlage opgenomen bij de wettelijk verplichte BA autoverzekering.

Wanneer zou ik een full-omnium verzekering moeten overwegen?

De full-omnium verzekering is vooral goed geschikt voor nieuwe auto’s (minder dan 6 jaar oud), op het moment dat deze een grote waarde kennen en de gevolgen van schade groot kunnen zijn. Ook indien u de aankoop van een auto laat financieren is het verstandig om deze aanvullend te verzekeren. Want mocht u als gevolg van een aanrijding het voertuig helemaal niet meer kunnen gebruiken, zult u toch verplicht zijn de financiering tot het einde door te betalen. Voor luxere modellen auto’s is een full-omnium verzekering zeker ook het overwegen waard. Vervanging van een voorruit op een luxewagen kost al gauw enkele duizenden euro’s.