Garantieverlenging tweedehands auto

garantieverlenging tweedehands autoBij de aankoop van een tweedehandse wordt er enig onderscheid gemaakt tussen de aankoop bij een officiële verkoper en de aankoop bij en particulier. Bij de aankoop bij een officiële verkoper geniet u als consument van een wettelijke garantietermijn van een jaar (Wet op de bescherming van de consumenten bij de verkoop van consumptiegoederen; sinds 01/01/2005 actief). Gedurende deze periode is de verkoper aansprakelijk voor herstelling of vervanging van mechanische, elektrische of elektronische onderdelen.

Indien u voor een langere periode dan 1 jaar garantie wenst kunt u bij een verzekeraar een verzekering garantieverlenging tweedehands auto afsluiten. Deze ‘verlengt’ de verkoperswaarborg en omvat herstel van panne aan de motor, turbo, manuele of automatische versnellingsbak, tussenbak, koelcircuit, brug, overbrenging, voeding, ophanging, elektrische uitrusting, reminrichting, koppeling, boordinstrumenten, stuurinrichting en airconditioning.

Niet onder de dekking vallen regulier onderhoud (filters, drijfriemen, remschijven, banden) en beschadigingen aan het koets- en lakwerk en de bekleding van u auto.

Bij de aankoop van een tweedehands auto bij een particulier is er geen sprake van garantie. De verkoper is slechts verplicht een ‘car-pass’ te overleggen waarop de kilometerhistoriek van de auto vastgelegd staat. Met een garantieverlenging koopt u dan een nieuwe garantie in. De dekking is hetzelfde, maar de premie ligt doorgaans hoger dan wanneer de auto bij een officiële verkoper is aangeschaft.

De periode waarvoor verzekeraars een volledige garantie op tweedehands auto’s verlengen loopt doorgaans tot maximaal 140.000km en een levensduur van maximaal 7 jaar. Tot maximaal 200.000 km en een levensduur van maximaal 10 jaar kan een gedeeltelijke garantie worden afgesloten waarbij panne aan bepaalde onderdelen niet meer onder de dekking valt.