Een betaalbare verzekering vinden voor een jonge bestuurder?

Uit statistieken blijkt dat jongere rijders meer schade veroorzaken in het verkeer. Jonge mannelijke bestuurders van 18 en 19 jaar, hebben zelfs 3 keer meer ongevallen dan het gemiddelde. Verzekeraars hanteren daarom een aanzienlijk hogere premie voor auto’s waarvan de hoofdbestuurder jonger dan 26 jaar is. In de praktijk blijken de verschillende maatschappijen dit elk volgens hun eigen formule te doen. Voor geen enkele andere categorie bestuurders liggen de premies bij de diverse verzekeraars zo ver uiteen. Dit geldt al bij de wettelijk verplichte BA autoverzekering, maar helemaal bij de meer uitgebreide full-omnium verzekering, waarbij ook de schade aan het eigen voertuig wordt vergoedt. Voor een splinternieuwe 2 Liter auto met als hoofdbestuurder een 18-jarige jongen (recent geslaagd voor zijn rijexamen) is het haast onmogelijk een ‘betaalbare’ full-omnium verzekering te vinden. Een groot deel van de verzekeraars zal de verzekering niet eens willen afsluiten.

Voorwaarden voor een betaalbare verzekering

betaalbare verzekering voor jonge bestuurder
Voor het vinden van een betaalbare verzekering zal het volgende moeten gelden:

Noot: Sommige verzekeraars bieden een extra korting op de polis indien de jonge bestuurder bovenop het rijbewijs een cursus defensief rijden succesvol afrond.

29/29 regeling

Deze regeling is door de Belgische overheid in 2003 met de autoverzekeraars overeengekomen en stelt dat een persoon jonger dan 26 jaar evenveel betaalt als een 29-jarige, plus een toeslag van maximaal 29%. In theorie een mooie compromis, maar er zijn ook een aantal beperkingen aan gebonden. Zo mag de bestuurder volgens deze regeling niet meer dan 2 passagiers vervoeren en op weekend- en feestnachten na 12u niet zelf rijden. Uit cijfers blijkt dat de interesse van jongeren voor de 29/29 regeling niet groot is, en nog slechts weinig verzekeringsmaatschappijen deze aanbieden.

De verzekering nemen op naam van de ouders?

Een autoverzekering voor de jonge bestuurder nemen op naam van een van de ouders is niet toegestaan. In dat geval zou immers de ouder de voornaamste bestuurder van de auto moeten zijn, en de jongere bestuurder de bijkomende bestuurder. Bij een ongeval zal de verzekeraar nagaan wie in de praktijk de hoofdbestuurder is, en bij een onjuiste opgave zal ze de schade verhalen op de jonge bestuurder en/of de ouders.